سپراتور شیر

۴ بازديد

سپراتور و  اصل عملکرد، طراحی و کاربرد آن در صنایع لبنی

تاریخچه تولید سپراتورها:

کلمه "جدایی" از کلمه لاتین "separatio" گرفته شده است که به معنای جدایی است. در مورد سپراتور، این به معنای جداسازی مایعات با چگالی های مختلف، امولسیون ها و غیره به اجزای تشکیل دهنده آنها است. در مورد شیر می توان گفت که سپراترو شیر و لبنیات ذرات سبک تر، یعنی چربی از مولکولهای شیر جدا می شوند. در مقیاس بزرگتر، محصولات غذایی مانند کره، خامه در تولید به دست می آیند .

فرآیند جداسازی کل شیر به خامه و شیر بدون چربی :

سپراتور شیر اولین بار توسط لاوال سوئدی اختراع شد. او برای این کار یک سانتریفیوژ مخصوص اختراع کرد که آن را سپراتور نامید . ماهیت فرآیند جداسازی شیر با استفاده از سانتریفیوژ این است که گلبول های چربی چگالی کمتری نسبت به آبی دارند که در آن امولسیون شده اند، بنابراین تمایل به شناور شدن به سطح دارند. هنگامی که شیر در درام جداکننده وارد میدان نیروهای گریز از مرکز می شود، گلبول های چربی بسیار سریعتر به بخش جداگانه ای تفکیک می شوند. در حین کار دستگاه سپراتور، هیچ ترکیب شیمیایی از موادی که قرار است جدا شوند، رخ نمی دهد. در نتیجه، مخلوط اولیه نمی تواند شامل بخش های کاملاً خالص از اجزای جدا شده باشد، فقط محصولاتی با محتوای غالب یکی از آنها تولید می شود.

اصل عملکرد دستگاه سپراتور، ویژگی های طراحی دستگاه سپراتور:

اصل عملکرد سپراتور شیر، اعم از خانگی و صنعتی، عمل سانتریفیوژ است. شیر را در ظرفی می ریزند که با سرعت زیاد می چرخد. قسمت آبکی شیر بر خلاف چربی قسمت سنگین تری است. بنابراین، این قسمت آبکی به دیواره های جانبی فشرده می شود و فضای آزاد را اشغال می کند. چربی نیز از مرکز به سمت دیواره های مخزن منحرف می شود، اما آب آن را جابه جا می کند، در نتیجه بیشتر چربی ها در مرکز جمع می شوند و پس از آن به یک مخزن مخصوص تخلیه می شوند. علاوه بر نیروهای گریز از مرکز، راندمان جداسازی دستگاه سپراتور شیر تحت تأثیر دمای محصولات لبنی مایع، ویسکوزیته آنها و سرعت جریان مایعات عبوری از سپراتور است. با افزایش دما، ویسکوزیته شیر کاهش می یابد و جداسازی آن به کسری کارآمدتر می شود. در همین راستا کاهش جریان شیر به داخل درام جداکننده نیز عمل می کند. با کمک پیچ تنظیم، حجم جریان شیر و خامه بدون چربی در خروجی سپراتور شیر تنظیم می شود و در نتیجه مقدار چربی مشخصی تنظیم می شود. کیفیت بدون چربی شیر در سپراتور خامه با اندازه گویچه های چربی باقی مانده در شیر بدون چربی و با کسر جرمی چربی در دومی ارزیابی می شود. هرچه قطر متوسط ​​گلبول های چربی در شیر بدون چربی کمتر باشد، راندمان جداسازی بیشتر است. تقسیم شیر و محصولات لبنی در یک میدان گریز از مرکز اکنون بسیار فراتر از مرزهای استخراج خامه رفته است. امروزه سپراتورها از مواد پلیمری یا فلز ساخته می شوند. اولی بسیار سبک تر و ارزان تر از دومی است، اما عمدتا در کاربری های کوچک استفاده می شود. البته سپراتورهای فلزی قوی تر و بادوام تر در نظر گرفته می شوند، سپراتورهای شیر فلزی بطور گسترده تری مورد استفاده در صنایع لبنی می باشند ، اما عمر مفید سپراتورهای فلزی بستگی به دقت و صحت استفاده از تجهیزات دارد. علاوه بر سپراتور خامه، سپراتورهای کره هم وجود دارد که می توان از آنها برای تهیه کره استفاده کرد. اصل کار دستگاه سپراتور کره شبیه سپراتور خامه و شیر می باشد فقط به جای شیر خامه ته نشین شده ریخته می شود. همچنین خامه بدون چربی را در اینگونه سپراتورها آبکش می کنند و کره را می زنند تا یک گلوله متراکم تشکیل شود.

مواد و متریال فلزی و طرح های سپراتور کاملاً متنوع است. به عنوان مثال، در سپراتورهای کوچک، شیر وارد می شود و کسری توسط یک جت آزاد (نوع باز) خارج می شود. شیر تحت فشار وارد سپراتورهای بزرگ می شود و بخش های جدا شده با فشار تخلیه می شوند (نوع بسته). مدل های سپراتور با اندازه متوسط ​​یک موقعیت متوسط ​​را اشغال می کنند. شیر با یک جت آزاد وارد می شود و بخش های تمام شده تحت فشار (نوع نیمه بسته) تخلیه می شوند. روشهای جداسازی رسوب (مرکز) از قسمت محیطی دستگاه سپراتور بسیار متنوع است . در ساده ترین حالت، حجم قسمت محیطی افزایش می یابد، که رسوبات به صورت دستی در هنگام توقف از آن خارج می شود. در سپراتورهای بزرگ، حذف کسر رسوبی در حین کار دستگاه انجام می شود: به صورت دوره ای، در فواصل قابل تنظیم یا به طور مداوم. سیستم هیدرولیک سوئیچینگ دریچه هایی که تخلیه لجن را باز یا بسته می کنند می تواند به صورت دستی یا خودکار کنترل شود. وظیفه اصلی سیستم نظافت سپراتور شیر جداسازی انواع آلاینده های شیر است: ناخالصی های مکانیکی، پروتئین و لخته خون، سلول های سوماتیک و غیره. با یک سیستم ویژه برای حذف دوره ای رسوب.

تامین محیطی شیر نیز در جداکننده-نرمالایزر انجام می شود. قسمت بیرونی بسته صفحات سپراتور در چنین واحدهایی عملکرد پاک کننده های شیر را انجام می دهد و قسمت مرکزی - از کانال های عمودی در بسته تا شفت - برای جداسازی جزئی خامه طراحی شده است. این واحد عملیات فناوری را برای جداسازی ذرات کوچک کازئین و چربی شیر از آب پنیر به طور همزمان انجام می دهد. در دستگاه سپراتور ، پکیج صفحات جداکننده ترکیب شده است. واحدهایی با تخصص فنی محدود شامل سپراتور پنیر است که پنیر را از مخلوطی از لخته کشک و آب پنیر جدا می کند. سپراتورهای پروفیلی باریک همچنین شامل واحدی برای جداسازی کریستال های لاکتوز از مشروب مادر می باشد. اصل عملکرد سپراتور چسب - اینرسی است. جداسازی کریستال ها در این مورد نیز در یک میدان گریز از مرکز اتفاق می افتد، اما برای جداسازی جریان های کنسانتره (کریستال های لاکتوز و ملاس)، از خواص چسبندگی مایع مادر نیز استفاده می شود. سانتریفیوژها برای جداسازی مجدد خامه در تولید کره با تبدیل خامه پرچرب با افزایش فاصله بین صفحات سپراتور، خروجی خامه پرچرب در یک جت آزاد و توانایی کار در دماهای بالا مشخص می شوند.

جداکننده باکتری:

جداکننده های ویژه ای نیز ایجاد شده است. آنها بر اساس همان اصل دستگاه های تصفیه شیر کار می کنند، اما در این حالت، زیست توده باکتری های موجود در شیر به صورت کنسانتره جدا می شود. علاوه بر مشکلات استفاده صنعتی از باکتوفوگات، مشکلات خاصی در جریان فرآیندهای تکنولوژیکی برای تولید پنیر وجود دارد.

اصل عملکرد سپراتور - هدف، طبقه بندی

سپراتور یک دستگاه تقریبا جهانی است که برای تصفیه و جداسازی مایعات و همچنین جامدات طراحی شده است. جداکننده یا همان سپراتور را می توان برای جمع آوری، بازیافت زباله و ... استفاده کرد. درک دقیق اینکه جداکننده چیست ساده است: طراحی و اصل عملکرد آن پیچیده نیست.

سپراتور وسیله ای برای جداسازی مواد است. کار سپراتور (از انگلیسی Separate - جدا کردن) جدا کردن مایعات یا مخلوط آنهاست. در این حالت، مایعات در خروجی کاملاً خالص نمی شوند، بلکه حاوی محتوای اجزای اصلی یا بخش های خاصی هستند. چنین دستگاهی قادر است مقدار ناخالصی های جامد را در یک مایع کاهش دهد یا مایعات را با چگالی های مختلف از یکدیگر جدا کند( روغن و آب).

جالب هست! این کلمه همچنین برای اشاره به صفحات عایق در باتری استفاده می شود، اما این یک معنای استاندارد نیست. این طرح اغلب به شکل سانتریفیوژ ساخته می شود، بسته به قدرت دارای ابعاد گسترده ای است و مجهز به درایو، دستگاه های اندازه گیری و کنترل است.

تقریباً همیشه، صرف نظر از اینکه سپراتور  برای چه چیزی است، قسمت سخت افزای  انواع سپراتور تقریباً یکسان است:

بستر اساس دستگاه است، بقیه قطعات روی آن نصب می شوند.

طبل که بدنه ای است که صفحات توزیع در آن محصور شده است.

مکانیزم محرک، متشکل از یک موتور الکتریکی، یک شفت و در صورت لزوم، چرخ دنده، بدنه کار (درام) را به حرکت در می آورد.

دستگاه دریافت و خروجی باعث می شود تا سیال عامل وارد درام شود و سیالات حاصل با ویژگی های مختلف از آن جدا شود.

اصل عملکرد جداکننده ایجاد یک چرخش سریع است که در نتیجه تحت تأثیر تعدادی نیرو، جداسازی به اجزا انجام می شود.

مهم! در این حالت هیچ ماده جدیدی تشکیل نمی شود. خروجی همان مایع است، اما با محتوای متفاوت از یک فاز خاص یا با چگالی متفاوت.

سپراتور برای چیست؟

کاربردها - در مواردی که جداسازی به فازهایی با چگالی متفاوت یا تصفیه با دقت بالا از نظر اندازه ذرات مورد نیاز است.

در تمیز کردن، دفع و بازیافت استفاده می شود.

سپراتورها  در بازیافت استفاده می شوند که اساس آن بر اساس ویژگی های ذراتی است که قرار است جدا شوند:

خواص مغناطیسی: جذب عناصر حاوی آهن به آهنربای الکتریکی از نوار نقاله.

ترشوندگی: ذرات غیر قابل تر شدن و در نتیجه شناور بر خلاف خیس شدن و غرق شدن جمع آوری می شوند.

چگالی: وارد کردن مایعی با چگالی متوسط ​​به مخلوطی از جامدات که در یک میدان گریز از مرکز یا تحت تأثیر گرانش جدا می شود.

جداکننده همچنین برای پردازش محصولات و رسانه های مختلف مناسب است. سپراتور  با موفقیت با جداسازی ضایعات مزرعه به واحدهای کوچکتر، با جداسازی ضایعات به انواع برای پردازش عمیق بیشتر، در تمیز کردن و پردازش خاک اره و براده ها (صنعت مبلمان) کار می کند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با سپراتور به وب سایت سازآب مراجعه نمایید.